S.S.S. (F.A.Q.)
Shrink film nedir ?
Shrink film veya diğer adıyla shrinkwrap : Shrink ısıyla büzülebilen saf reçineden ve diğer özel katkılardan yapılan düşük yoğunluklu bir kaplama filmidir. Isı tabancasıyla ısıtıldığında % 30 büzülerek üzerine konulduğu her türlü objeye tutunur ve onun şeklini alır.
Shrink içeriğinde bulunan UVİ özelliği sayesinde güneşin vereceği zararlardan korunur ayrıca soğuk ve sıcak havalarda özelliğini yitirmez.
Neden Shrink Kullanmalıyım?
Dr Shrink ürünleri diğer kaplama, paketleme, kutulama ve koruma yöntemlerine göre çok daha ucuz, çevreci, su geçirmez ve uygulanması çok kolay bir sistemdir.
Kaplama işi zor mu?
Hayır zor değil. Tek yapmanız gereken kaplama talimatlarını gösteren filmi işlemden önce 2 sefer izlemek ve hava koşullarını göz önünde bulundurmak. Eğer kaplamayı açık havada yapacaksanız, havanın rüzgarsız ve güneşli olması işinizi daha da kolaylaştıracağı gibi, kaplamanın daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağlar.
Kaplanan maddenin altındaki nem nasıl giderilir ?
Kaplanan bütün malzemelerin nem ve buğudan zarar görmemesi için havalandırılması gerekir. Havalandırma için DS 683 isimli havalandırma açıklıkları kullanılmalıdır. Bu havalandırma açıklıklarından 6 m boyundaki teknelere kadar 2 adet, daha uzun olan tekneler için 3 veya 4 adet önerilir. Havalandırmaların yanı sıra teknenin içindeki nem ve rutubeti çekmesi için bir poşette rutubet önleyicisi atılır. Tekne içindeki tüm kabin ve dolaplar hava alabilmeleri için açık bırakılmalıdır.
İnşaatlarda shrink işe yarar mı ?
İnşaatlarda dış cephenin kaplaması ve içerdeki malzemelerin korunmasında işe yarar. Dr shrink videosu İnşaatların dış cephesinin kaplanması hakkında size rehberlik yapacaktır. İnşaatlarda yapılacak uygulamalarda malzemenin eğimli olarak montajı gerekmektedir çünkü kar ve yağmur’un yapılara girmemesi esastır.
Isıtma tabancası ( shrinkfast ) her hangi bir zarara neden olur mu ?
Gazla çalışan bu silahın kullanım kılavuzuna uygun ve Shrink video’sundaki talimatlara uygun kullanılması durumunda hiç bir zarar ve kazaya sebep olmaz. Her zaman hatırlanmalıdır ki güvenlik önce gelir. Video, size kaplama esnasında bu ısı tabancasının nasıl çalıştığını ve ısıttığı malzemenin nasıl düz parlak ve lekesiz bir şekil aldığını gösterecektir. Eğer montaj esnasında plastik üzerinde küçük delikler oluşursa bunların telafisi yine Dr.Shrink bantları ile yapılır.
Kaplamada oluşacak delik ve yırtıkları nasıl tamir ederim ?
Öncelikle delik ve yırtıkların oluşması çok nadirdir. Eğer yırtık küçükse üzerine bant yapıştırılması yeterli olacaktır fakat yırtık bantla kapanmayacak kadar büyükse, üzerine bir parça shrink koyup ısıtmak yırtığı kapatmak için yeterli olacaktır.
Kaplamacak maddenin keskin olan bölümleri üzerine shrink koymadan önce bantla kapatılmalıdır ki kaplamadan sonra delikler oluşmasın.
Kış aylarında kaplanmış olan tekne’ ye girebilir miyim ?
Evet. Dr Shrınk firması kaplamanın üzerine monte edilen plastik fermuarlı kapılar sayesinde tekneye girmenizi sağlar.
Isıtma tabancası haricinde kaplama için yanımızda hangi malzemeler bulunmalıdır ?
Kaplama programımız çok basittir fakat yanınızda bulunması gereken diğer aletler; DS 15 çemberleme makinesi, DS 007 plastik kesme bıçağı, DS 009 yanmaz eldiven ve DS 789 ısıtma ekipmanı. Kaplanacak objenin boyuna ve yüksekliğine göre merdiven ve ölçü almak için mesura ve tabi ki işi sağlam yapmak için çember, toka, yapıştırma bandı, zımba ve havalandırma açıklıkları.
Kaplayacağım maddenin ölçüsünü en sağlıklı nasıl alırım ?
Ölçüyü kaplayacağınız objenin merkezinden almaya başlayın, kaplanacak objenin etrafını kemer oluşturacak şekilde ölçün çıkan ölçüden 30 santim fazla shrink kesin. Fazla kesilen shrink ısıyla gerilip objenin tam şeklini alacaktır.
Eğer nakliye yapacaksam farklı şekildemi kaplama yapmam lazım ?
Evet. Nakliye esnasında yapıyı desteklemeye gerek yoktur sadece kaplanacak maddeyi ön ve arka taraftan çemberle germek gerekir. Ayrıca shrink’i nakliye edilecek malzemeye tutturmanın diğer yolları da bant ve koruma bandı kullanmaktır. Bu bantlar malzemenin üzerinde yapışkan artıkları bırakmadıkları gibi nakliye esnasında rüzgarın yol açacağı esnemeleri engeller.
Ne renk shrink film kullanmalıyım renkler arasındaki fark nedir ?
Shinkwrap beyaz mavi ve şeffaf olmak üzere 3 çeşittir. Eğer kuzeyde kullanacaksanız en uygun renk mavidir güneş ışınları çektiği için ve kar ve buzu üzerinde tutmaz. Güneyde kullanacaksanız beyaz en uygun renktir güneş ışınlarını yansıttığı için kaplanan malzemeyi serin tutar. Şeffaf renk ise sadece kış aylarında kullanılır fakat kaplayacağınız maddenin gösterilmesi gerekiyorsa havalandırma boşluklarının sayısı daha fazla tutularak kullanılabilir.
Seralarda kaplama ne renk olmalıdır ?
Eğer güneş ışığının içerdeki bitki ve sebzelere direk olarak verilmesi gerekiyorsa ve içerdeki ısının yüksek olması isteniyorsa ısıyı en çok geçiren şeffaf renk en uygun seçim olacaktır, fakat fazla güneş alması sakıncalı olan maddeler için beyaz daha uygun bir seçenek olacaktır.
Ömrü kaç yıldır ?
Şeffaf malzeme 3 yıl, beyaz ve mavi renklerin kullanım süresi ise 4 veya 5 yıl arasındadır.
UYARI
Bu kaplama plastiği yanabilir. Eğer ısı uygulaması yanlış yapılırsa plastik tutuşup alev alabilir. Bununla birlikte üzerine düştüğü maddeyide tutuşturabilir. Montaj işlemini yaparken plastikte ufak bir tutuşma görürseniz işleme hemen bırakıp plastiğin tümünü gözden geçiriniz. Kaplama işlemleri esnasında yanınızda mutlaka yangın söndürme tüpü bulundurunuz. Bu tarz kazaların önlenmesi için shrinkwrap video’ sunu kaplama işleminden önce iki defa izleyiniz.